Broedplaats Beekhuizen

Historie

Zwembad Beekhuizen is in de naoorlogse opbouw periode gebouwd. Gekozen werd voor een prachtig plekje in Velp vlak tegen de bossen van Nationaal park Veluwezoom aan. In 1955 is het zwembad opgeleverd. Bad Beekhuizen kent een rijke geschiedenis en ontving door de jaren heen talloze bezoekers. De exploitatie liepp voorspoedig.

In de loop van de jaren nam de concurrentie van omliggende zwembaden toe. Ook de natuurplas Rhederlaag werd steeds populairder. Mede door deze factoren werd het zwembad in 1988 gesloten.

Het terrein deed nog een aantal jaren dienst als paardenweide maar ligt er verder verwaarloosd bij. Nadat het een aantal jaren volledig verlaten is werd de bebouwing in 2000 gekraakt.

Hieronder een aantal historische foto’s van Zwembad Beekhuizen.

Beekhuizen is een voormalig landgoed in de gemeente Rheden in de Nederlandse provincie Gelderland. Thans is de helft van het landgoed opgenomen in Nationaal Park Veluwezoom en de andere helft (164 ha) is eigendom van de gemeente Rheden. Het bestaat uit gevarieerde en sterk heuvelachtige loof- en naaldbossen met veel beukenlanen, een heideveldje en enige landbouwgrond. In het midden van het landgoed, net binnen het Nationaal Park, ligt het parkachtig aandoende dal van de Beekhuizensebeek met sprengen, watervallen en vijvers. Binnen het gemeentelijk bezit liggen de Emma-Piramide en een sportveldencomplex.

Het landgoed Beekhuizen werd in 1682 door de heer van kasteel Biljoen, Alexander van Spaen, gekocht en bij Biljoen gevoegd. Onder zijn nazaat Johan Frederik Willem (1746-1827) verwierf Beekhuizen internationale allure door de voor die tijd vernieuwende romantische parkaanleg. Het heuvelachtige Beekhuizen moest een arcadisch landschap worden, waarbij de mens als ronddwalende herder zijn stemming liet bepalen door het landschap. De aanleg van het landschapspark op Beekhuizen werd begonnen omstreeks 1777. Van Spaen liet zich onder meer inspireren door reizen die hij maakte naar Italië, Frankrijk en Zwitserland. Het park werd voor het publiek toegankelijk in 1790. In het park waren verschillende gedichten en spreuken van de dichter en landschapsfilosoof Jacques Delille (1738-1813) terug te vinden, onder meer in de Salon en op stenen. Beekhuizen was één van de eerste plaatsen in Nederland waar een verandering in natuurbeleving zichtbaar werd.

Op het landgoed werd in de 19e eeuw langs de Beekhuizensebeek het Hotel Beekhuizen gebouwd in Zwitserse chaletstijl. Hier verbleven diverse bekende personen, waaronder Koningin-moeder Emma van Waldeck-Pyrmont en dichter-dominee Francois Haverschmidt die hier in de zomer van 1870 verbleef en daarover de dichtbundel souvenir Beekhuizen schreef. Het hotel is in 1980 door brand verwoest. Er zijn plannen voor herbouw.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Beekhuizen_%28landgoed%29